Aanbeveling schrijven op LinkedIn

Ik ben een goede tekstschrijver. Ik denk graag met je mee en ben prettig in de omgang. Je moet me echt eens inhuren. Het kan allemaal nog zo waar zijn, maar sommige dingen kun je beter niet over jezelf zeggen. Een aanbeveling op LinkedIn is dé manier om anderen dat voor jou te laten doen.

Een korte referentie van een klant, mentor, collega of leidinggevende maakt je profiel aantrekkelijk. LinkedIn maakt het bovendien gemakkelijk om aanbevelingen te vragen en te geven. Lees hier hoe je een goede aanbeveling schrijft op LinkedIn. Of stuur deze blogpost mee wanneer je zelf om een aanbeveling vraagt.

Bezint eer gij begint

Bedenk voor je gaat schrijven het doel van de aanbeveling. Het makkelijkste is aan de ontvanger te vragen waar de focus op moet komen te liggen. Karakter? Vaardigheden? Behaalde successen? Talenten? Ervaringen met de dienst/het product? Als je een richting hebt, probeer je dan zo goed mogelijk te verplaatsen in de lezer. Wat zou je zelf willen weten van bijvoorbeeld een nieuwe collega?

Wees oprecht en concreet

Een inkoppertje: wees eerlijk (moet van mijn moeder). Iemand die altijd te laat komt ‘punctueel’ noemen is niet handig. Al is een leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel (wederom mijn moeder). Belicht positieve punten en wees daarbij concreet. ‘Een échte duizendpoot’, ‘overtreft de verwachtingen’, ‘alleskunner’, ‘topper’, ‘zit vol goede ideeën’, het vertelt de lezer niets zonder concreet voorbeeld.

Voorbeeld: ‘Marion is een fijne collega. Dankzij haar vriendelijke karakter en open houding voelt iedereen zich snel bij haar thuis. Nieuwe medewerkers en stagiaires maakt zij geduldig wegwijs in de organisatie. In teammeetings geleid door Marion krijgt iedereen de ruimte iets te zeggen. Bonuspunten voor haar bakkunsten: regelmatig brengt zij vers gebakken appeltaart mee naar kantoor.’

Goed om te weten

Voor een aanbeveling op LinkedIn heb je 3000 tekens tot je beschikking, dat is ongeveer een a4tje aan lof. Persoonlijk vind ik dat te uitgebreid, qua lengte zou ik mikken tussen de 40 en 80 woorden. De ontvanger dient jouw aanbeveling goed te keuren voordat deze op zijn profiel verschijnt. Maar ook op jouw profiel vind je bij ‘gegeven aanbevelingen’ het stukje terug.

Een aanbeveling schrijven hoeft helemaal niet lastig te zijn. Wees oprecht en illustreer wat je zegt met een voorbeeld, dan zit je altijd goed. Tot slot stel ik graag mijn profiel ter beschikking om te oefenen. Elke aanbeveling voor mijn LinkedIn voorzie ik kosteloos van feedback.

One Reply to “Aanbeveling schrijven op LinkedIn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *